Öböl Félmaraton

Táv: 21,1 km
Rajt: Keszthely, Helikon strand

Rajtidőpont: 11.00
Cél: Szigliget, vár alatti parkoló
Versenyiroda nyitva: Halász csárda a Helikon strandnál, péntek, 9:00-10:45
Szintidő: nincs szintidő

Részletes eseményinformáció a BSI Sport applikációban vagy az eseményinformációban.

Interaktív térkép

GPS track

Szinttérkép

Résztávok

Versenyszabályzat

I/a. A verseny a Balaton körüli kerékpárúton zajlik. Ez az út csak egy részében speciálisan megépített kerékpárút, a többi szakaszt – főleg a településeken belül – közúton jelöltük ki. Főleg a déli parton a kerékpárút sok helyen nem elkülönített nyomvonalon vezet, hanem a települések kisebb utcáin, kerékpárbarát utakon. Ezeken a részeken kellő körültekintéssel és a KRESZ szabályainak fokozott betartásával kell közlekedni.

Kiemelt figyelemmel kell haladni: a szombati versenynapon, amikor a kijelölt útvonal főútvonalon halad (Balatonrendesen kb. 700 m, itt bójasor választja el a futópályát a közlekedőktől), a pénteki, a szombati és vasárnapi versenynapokon, amikor főútvonalat keresztez a kijelölt futóútvonal (áthaladás rendőri utasításnak megfelelően), illetve amikor vasúti sínt keresztez a kijelölt futóútvonal (áthaladás polgárőri utasításnak megfelelően).

Ezeken a helyeken a rendőri, illetve a versenybírói utasítások figyelembe vételével kell haladni. A 71-es úton történő áthaladáskor rendőr irányítja a forgalmat, a futó biztonságos áthaladását szem előtt tartva. A vasúti átjáró piros jelzésekor, illetve annak hiányában a vonat közeledtekor a polgárőr a futót fogja megállítani. Mindkét esetben csak a rendőr/polgárőr egyértelmű jelzésére lehet folytatni a futást.

A mezőny első futója előtt felvezető kerékpáros halad, a mezőny végét záró kerékpáros jelzi. Ahol az útvonal ezt lehetővé teszi, a záró busz is a mezőnyt követi. A verseny biztosítása a felvezető- és záró kerékpáros közötti útszakaszra vonatkozik. A záró jármű a napi szintidőnek megfelelő tempóban halad, akit ez lehagy, az aznapi versenyt köteles feladni, de másnap rajthoz állhat. A versenyt feladóknak kötelességük a záró buszra felszállni, ami a mezőnyt követve, a célba juttatja el a versenyzőt.

A verseny a forgalom elől NEM elzárt útvonalon halad, számítani kell egyéb közlekedők elhaladására.

I/b. A verseny során, ahol az útvonal kerékpárbarát úton (közúton) kerül kijelölésre, a versenyzők csak a menetirány szerinti jobb útpályát, illetve 1 sávos úton az útpálya menetirány szerinti jobb oldalát használhatják. A kerékpárutakon az út jobb szélén kell haladni. Ahol a kerékpárút a járdán halad, ott azon kell futni.

Amennyiben az úton bármilyen jármű közlekedik vagy gyorsabb tempójú futó érkezik, jobbra kell kitérni. A futókra és a kísérőkre a verseny teljes útvonalán a KRESZ előírásai érvényesek, azok betartása kötelező.

I/c. Mivel a verseny a forgalom elől NEM elzárt kerékpáros vagy kerékpárbarát úton halad, a versenyzők biztonsága érdekében nem ajánlott mindkét fülön a külvilág zajait tompító fülhallgatót viselni.

I/d. A bszm.futanet.hu tartalmaz minden naphoz egy részletes itinert (útvonalleírást), valamint az útvonal térképvázlatait is.A legfontosabb tudnivalókat előzetesen a verseny eseményinformációs oldalán és  BSI Sport applikációban is hozzáférhetővé tesszük.

Az útvonalon megfelelő jelzésekkel (tábla, felfestés, szalag) biztosítjuk a tájékozódást. A táblák, szalagok a mezőny előtt nem sokkal kerülnek kihelyezésre, viszont sajnos előfordulhat, hogy viccből vagy rosszindulatból valakik áthelyezik, elforgatják azokat.

Az itiner mindig jelzi, hogy éppen milyen útra (kerékpárút, kerékpárbarát út, közút) kanyarodik rá a futó. Táblákkal jelezzük a napi távot, 5 kilométerenként. Minden nap jelöljük az aznapi maratoni távot. Az útvonalon jelöljük a teljes táv 100., 150. kilométerét is, valamint az Öböl Félmaraton 5., 10., 15. és 20 kilométerét, továbbá a MaratonFüred 5., 10., 15., 20., 25., 30., 35. és 40. kilométerét.

I/e. Az útvonal követésében segítenek a balatoni kerékpárút jelzései és a BSI által kihelyezett irányító táblák és az útra festett narancs/piros nyilak.

II/a. A térképvázlatoknál minden nap külön szöveges részben jelezzük a kísérőknek a rajt- és váltóhelyek legegyszerűbb megközelítését. Kérjük, hogy mindenki tartsa magát a javasolt útvonalakhoz és parkolóhelyekhez, hogy senki se zavarja a futókat, illetve a helyszínek környékén ne alakuljon ki torlódás.

A verseny teljes ideje alatt a futók mindenhol elsőbbséget élveznek a kísérőkkel és a kísérő járművekkel szemben.

II/b.

 1. nap csütörtök – SPURI Balaton Szupermaraton, Maraton+ 1. nap
  rajt: 10:45, tömegrajtos indítás
  helyszín: Siófok, Hotel Magistern tó felőli oldalán
  versenyiroda nyitva: szerdán 16:00-18:00,  csütörtökön délelőtt 8:30-10:45
  cél: Fonyód, vasútállomás tó felőli oldalán lévő parkoló

II/c/1. 

 1. nap péntek – SPURI Balaton Szupermaraton, Maraton+ 2. nap
  rajt: 10:30 – A résztvevők (4 napos egyéni, 4 napos csapat, Maraton+) a tervezett tempójuknak megfelelően kialakított rajtzónákból(perc/km) indulnak, folyamatos indítással. A rajtidőpont a vasúti menetrend függvényében változhat.
  helyszín: az előző napi céllal megegyező helyszínen, Fonyód, vasútállomás tó felőli oldalán lévő parkoló
  versenyiroda nyitva: 8:30-10:30
  cél: Szigliget, vár alatti parkoló.

II/c/2. 

 1. nap péntek – SPURI Öböl Félmaraton
  rajt: 11:00 – A résztvevők a tervezett idejük alapján kialakított párokban, folyamatos indítással rajtolnak.
  helyszín: Keszthely, Helikon Strand parkoló
  versenyiroda nyitva: pénteken, Keszthely, Helikon Strand, Halászcsárda 9:00-10:45
  cél: Szigliget, vár alatti parkoló

II/d/1.  

 1. nap szombat – Spuri Balaton Szupermaraton, Spuri FélBalaton Szupermaraton, Maraton+ 3. nap
  rajt: 10:20 – A résztvevők (4 napos egyéni, 4 napos csapat, 2 napos egyéni, 2 napos csapat, Maraton+) a tervezett tempójuknak megfelelően kialakított rajtzónákból(perc/km) indulnak, folyamatos indítással.
  helyszín: Badacsony, MOL kút
  versenyiroda nyitva: 8:00-10:20
  cél: Balatonfüred, Tagore sétány

II/d/2.

 1. nap szombat – Spuri MaratonFüred
  rajt: 9:40 – A résztvevők a tervezett idejük alapján kialakított párokban, folyamatos indítással rajtolnak.
  helyszín: Badacsonytomaj, strand
  versenyiroda nyitva: 8:00-9:40
  cél: Balatonfüred, Tagore sétány

II/e.

 1. nap vasárnap, Spuri Balaton Szupermaraton, Spuri FélBalaton Szupermaraton, Maraton+ 4. nap
  rajt : 8:30 – A résztvevők (4 napos és 2 napos egyéniek és csapatok, valamint Maraton+ 4. nap) a tervezett tempójuk alapján kialakított párokban, folyamatos indítással rajtolnak.
  helyszín: az előző napi céllal megegyező helyszínen, a Tagore sétányon
  versenyiroda nyitva: 7:00-8:30
  cél: Siófok, Hotel Magistern tó felőli oldalán.

II/f.
Korai rajt
A verseny 2. napjától az előző napon szintidőhöz közel érkező teljesítőknek lehetősége van a napi hivatalos rajt előtt 30 perccel, az úgynevezett korai rajttal elindulni. Az indításuk párokban történik és legfeljebb 1 percig tart. Ez után már csak a napi hivatalos rajttal van lehetőség megkezdeni a táv teljesítését.

II/f/1. A csütörtöki és pénteki napon a szintidőhöz képest 15 percen belül teljesített versenyzők (egyéni és csapat egyaránt) a következő napokon 30 perccel a hivatalos rajtidőpont előtt rajtolnak (korai rajt). A csütörtöki és pénteki napon a szintidőhöz képest 15 -30 perc között teljesített versenyzők (egyéni és csapat egyaránt) a következő napokon 30 perccel a hivatalos rajtidőpont előtt rajtolhatnak (korai rajt). Célba érkezéskor a célszemélyzet a rajtszámukon elhelyez egy, a korai rajtra jogosító matricát.

II/f/2. A szombati napon a szintidőhöz képest 30 percen belül teljesített versenyzők (egyéni és csapat egyaránt) a következő napon 30 perccel a hivatalos rajtidőpont előtt rajtolnak (korai rajt). Célba érkezéskor a célszemélyzet a rajtszámukon elhelyez egy, a korai rajtra jogosító matricát.
A szombati napon a szintidőhöz képest 30-45 perc között teljesített versenyzők (egyéni és csapat egyaránt) a következő napon 30 perccel a hivatalos rajtidőpont előtt rajtolhatnak (korai rajt). Célba érkezéskor a célszemélyzet a rajtszámukon elhelyez egy, a korai rajtra jogosító matricát.

Más lehetőség nincs a korai rajt igénybevételére

III. VERSENYZŐK KÍSÉRÉSE, FRISSÍTÉS
III/a. A versenyben résztvevő csapatok kísérését ellátó gépkocsik részére megkülönböztető jelzést (útvonalengedély) adunk ki a rajtcsomag átvételekor, amelyet kötelesek jól láthatóan a jármű szélvédőin belül, elöl és hátul elhelyezni, mert csak ezzel jogosultak a versenyszabályokban előírt formában történő kíséret ellátására. Az egyéni és váltó/páros futók gépkocsival történő közvetlen, folyamatos kísérése TILOS.
A kísérő jármű nem akadályozhatja a többi résztvevőt, illetve az úton haladó egyéb járművet, gyalogost. A versenyzőket kísérő gépjárművek, ahol a futóútvonal kerékpárúton halad, a KRESZ szabályainak megfelelően nem hajthatnak be a kerékpárútra.

III/b. A teljesítők kerékpáros kísérői részére szintén megkülönböztető jelzést (útvonalengedély) adunk ki a rajtcsomag átvételekor, amelyet kötelesek jól láthatóan a kerékpáron elöl elhelyezni.
A kerékpárral történő közvetlen, folyamatos kísérés a futó mögött haladva megengedett, naponta az 1. frissítőállomástól.
A kísérő kerékpárosokat a futók rajtja előtt 10 perccel indítjuk, amely igaz az esetlegesen a korai rajttal induló futók kísérőire is.

A Spuri Öböl Félmaraton távon kerékpáros kísérés nem engedélyezett.  

III/c. KERÉKPÁROS KÍSÉRÉS SZABÁLYAI
A verseny biztonságos lebonyolítása érdekében a következő szabályokat kérjük betartani:
A kerékpáros kísérőket a mezőny rajtja előtt 10 perccel indítjuk el a rajtból.
Kerékpáros kísérés a napi 1. frissítő állomástól lehetséges.
Kerékpárral a frissítőállomás területén tartózkodni tilos.
Amennyiben a kerékpáros kísérő a frissítőállomáson/váltóhelyen frissíteni kíván, azt úgy teheti meg, ha az állomást elhagyva, a futókat nem zavarva elhelyezi kerékpárját, és gyalog visszamegy az állomásra (Ha az útvonal engedi, az állomást ki kell kerülni. Ha erre nincs lehetőség, az állomáson keresztül kell hajtani, az ott tartózkodók testi épségére, és a kihelyezett termékek épségére vigyázva.)
A kerékpáros kísérő a verseny ideje alatt köteles a kerékpáron viselni a megkülönböztető táblát, melyet a futónak adunk át rajtszám átvételkor- A megkülönböztető táblán fel kell tüntetni a kísért futó/csapat rajtszámát.
A kerékpáros kísérés csak a KRESZ szabályainak betartásával lehetséges.
A kerékpáros kísérő nem zavarhatja a verseny résztvevőit a haladásban.
Mindig a futónak van elsőbbsége.
Szabálytalan kísérés esetén a futó időbüntetést kaphat, amelynek mértékét a versenyszabályzat tartalmazza.
A rajt, a cél és a váltóhelyek környékén a kísérőautók parkolásánál kérjük a kiadott térképvázlatoknál található útmutatásokat figyelembe venni.

III/c. FRISSÍTŐÁLLOMÁSOK
A rajtban, az útvonalon, a váltóhelyeken és a célban frissítőállomások kerülnek kialakításra. Minden résztvevő csak a számára táblával jelzett asztalnál frissíthet, külön közös asztala van a Spuri Balaton és FélBalaton Szupermaraton napi teljes távját teljesítő egyéni indulóknak és párosoknak, valamint külön asztala a csapatoknak. Minden frissítőállomás egységes felépítésű:
először a váltók frissítőasztala (itt frissíthetnek az Spuri Öböl Félmaraton és a Spuri Maratonfüred indulói is), majd az egyéni és páros futók frissítőasztalai találhatók.
Az autós kísérők kizárólag a frissítőállomás területén kívül tartózkodhatnak. A kerékpáros kísérők A FUTÓKAT NEM ZAVARVA, a kísért futó számára kijelölt frissítőasztalnál frissíthetnek, amennyiben a kerékpárjukat a frissítőterületen kívül helyezik el.
Az Spuri Öböl Félmaraton és a Spuri MaratonFüred indulói az útvonalfrissítőknél a váltók számára kialakított asztaloknál frissíthetnek.
A Spuri MaratonFüred indulói a váltóhelyeknél a váltóhely előtt elhelyezett „MaratonFüred frissítés” feliratú táblával jelzett asztalnál frissíthetnek.

 

III/d. EGYÉNI FRISSÍTŐ LEADÁSA
Egyéni frissítő leadására a napi hivatalos rajt előtt legkésőbb 30 perccel (amennyiben van, a korai rajt időpontjáig) van lehetőség a versenyiroda nyitva tartási idejében. A versenyközpontban a frissítőállomás számát és az állomásig teljesített táv feliratát tartalmazó gyűjtőládában kell elhelyezni az egyéni frissítőt, feltüntetve rajta a rajtszámot. Egyéni frissítőt a Spuri Öböl Félmaraton kivételével minden induló leadhat, melyeket a verseny szervezői a kiválasztott frissítőállomáson kihelyeznek. Az egyéni frissítőállomásokhoz lehetőség van ruhanemű kiküldésére is. Ha a kiküldött ruhanemű az állomáson marad, illetve az állomáson leadott ruhanemű a versenyirodán nyitvatartási időben átvehető. A gépjárműből történő frissítés csak a jármű álló helyzetében, a KRESZ parkolásra vonatkozó előírásainak maradéktalan betartásával engedélyezett.

III/e. A frissítőállomások tervezett választéka
egyéni és páros: víz, iso-ital, alkoholmentes sör, kóla, szőlőcukor, gyümölcs, aszalt gyümölcs, kenyér, só, chips/ropi, csokoládé, müzli szelet, kalcium és magnézium pezsgőtabletta
váltók: víz, iso-ital, szőlőcukor, gyümölcs, kalcium és magnézium pezsgőtabletta
egyéb: papír zsebkendő, WC papír, sebtapasz

IV. IDŐMÉRÉS, EREDMÉNYEK

IV/A A 2 ÉS 4 NAPOS VERSENYEN, a MARATON+ és a MARATONFÜRED versenyszámokban

IV/A/a. Az időmérés a SPORTIdent rendszerével, a tájfutó versenyeken használatos „dugóka” segítségével történik. A dugókáért nem kérünk letéti díjat. A szerkezet letéti díja valójában 10000 Ft lenne, amit csak abban az esetben kell megfizetni, ha a dugóka nem kerül leadásra legkésőbb a verseny utáni héten szerdán. Ebben az esetben a futó egyenlegébe „-10000 Ft-ot” könyvelünk el a BSI adatbázisában. A dugókát a siófoki célba érkezéskor kollégáink gyűjtik össze. A versenyt véglegesen feladók a napi célban tudják leadni. Lehetőség van saját dugóka használatára, melyet kérünk legkésőbb a rajtcsomag átvételekor jelezni.

IV/A/b. A dugókát ajánlott az ujjra húzva viselni. A rajtcsomag átvételekor lehetőség van a kipróbálásra, melyhez a versenyiroda dolgozói segítséget nyújtanak. Egyben a rajtcsomag átadásakor történik a dugókák nullázása is.

IV/A/c. Az első napon mindenkinek azonos a rajtideje, a többi napokon a rajtkapuban lévő érintéssel mindenki maga indítja a napi idejét. Az útvonalon a váltóhelyeken lesznek érintési pontok. A váltóknak a váltózónába érkezéskor kell érinteni, majd a dugóka átadásával váltani. A váltóhelyen az egyéni és páros indulók a frissítőasztaluk előtt találják az érintési pontot, nekik is minden váltóhelynél érinteni kell.

IV/A/d. A dugóka az érintési pontokon rögzíti az érintés idejét úgy, hogy bele kell helyezni az érintési ponton kihelyezett készülékbe, meg kell várni a hang- és fényjelzést (kb. 1 mp), utána lehet folytatni a futást. A célba érkezés után közvetlenül a célkapunál újabb érintési pont van. Ezután a versenyirodában kinyerjük a szerkezetből az aznapi adatokat, majd visszaadjuk a dugókát.

IV/A/e. Minden nap a cél zárását követően az aznapi és az összesített versenyeredményeket elérhetővé tesszük a bszm.futanet.hu oldalon. Az eredmények között szerepeltetjük a versenyt feladni kényszerülő indulók eredményeit is, helyezés nélkül. Az eredményhirdetésben csak a teljes versenytávot teljesítők eredményeit vesszük figyelembe.

IV/A/f A Maratonfüred résztvevőinek a váltóhelyeken, a váltók számára kihelyezett érintési pontokon kell érinteniük.

IV/B AZ ÖBÖL FÉLMARATON TÁVON
Az időmérés a rajtszám hátuljára ragasztott UHF chipekkel történik. A chip ellenőrzésére a rajtszám átvételekor van lehetőség a CHIP-KONTROLL asztalnál.
A sikeres egyéni idők rögzítéséhez kérjük az alábbi szabályok figyelembevételét:
A rajtszámot a verseny során végig láthatóan, a has/mell tájékon szükséges viselni. (rajtszámtartó öv megengedett).
A rajtszám hátulján elhelyezett chipet ne távolítsák el, ne hajtsák össze és ne szúrják át biztosítótűvel.
Mindenki figyeljen arra, hogy a saját rajtszámát viselje a verseny során.
Célbaérkezés után kérjük a mérési pontot mielőbb elhagyni. 

IV/C IDŐJÓVÁÍRÁS
A versenyben indulóknak időjóváírás a következő esetben jár: Vasúti átjáró tilos jelzésekor, illetve a versenybíró utasításának megfelelően, a biztonságos áthaladás érdekében történő várakozáskor. Ha a futót a versenybíró megállítja, a versenyző köteles az átjárónál elhelyezett érintési ponton érkezéskor, majd a továbbhaladáskor is érinteni. Aki ezt elmulasztja, időjóváírást nem kap.

V. SZINTIDŐ, A VERSENY FELADÁSA

V/a. Az egyes napi szakaszokra, illetve a napi váltóhelyekre szintidőt határozunk meg, az utolsó elrajtoló rajtidejéhez igazítva. A szintidő lejártakor a versenyzőnek/csapatnak az aznapi versenyt be kell fejeznie, az esetleges továbbhaladásáról a versenybíróság dönthet. A versenyt a következő napon tovább folytathatja, de kategóriájában nem kerül értékelésre. Lehetőség van a napi táv feladására. Ebben az esetben a futó/csapat a versenyt a következő napon tovább folytathatja, de kategóriájában nem kerül értékelésre. A váltók és frissítők személyzete a szintidőt túllépő résztvevőt nem engedi tovább, őt a záróbusz szállítja tovább a célba. Felhívjuk az egyéni indulók figyelmét, hogy a 4. napi rész szintidőknél az 1. és 2. váltóhelyhez érkezés a fél órával később induló csapatok tempójához igazodva került megállapításra. Az egyes a pontoknál az érkezés időpontja van feltüntetve a napi szintidő és az utolsó elrajtoló rajtidejének figyelembe vételével.

1. nap    6 óra 4 perc
1. váltóhelyig (tempó 7:00 perc/km)
2. váltóhelyig (tempó7:30 perc/km)
1. napi célig (tempó 8:00 perc/km)

2. nap 6 óra 57 perc
1. váltóhelyig (tempó 7:20 perc/km)
2 váltóhelyig (tempó 7:40 perc/km)
2. napi célig (tempó 8:15 perc/km)

2. nap., Spuri Öböl Félmaraton
Nincs szintidő.

3. nap 5 óra 34 perc
1. váltóhelyig (tempó 7:10 perc/km)
2. váltóhelyig (tempó 7:40 perc/km)
3. napi célig (tempó 8:10 perc/km)

3. nap., Spuri MaratonFüred 5 óra 54 perc
1. váltóhelyig (tempó 7:50 perc/km)
2. váltóhelyig (tempó 8:20 perc/km)
a célig (tempó 8:50 perc/km)

4. napi, szintidő 7 óra 4 perc
1. váltóhelyig (tempo 7:30 perc/km)
2 váltóhelyig (tempo 8:10 perc/km)
4. napi célig (tempo 9:10 perc/km)

V/b. A résztávot/versenyt feladó, illetve a szintidőt túllépő résztvevők eredményeit az utolsó időmérési ponton történő áthaladás idejét és az addig megtett távot figyelembe véve szerepeltetjük az eredménylistában, helyezés nélkül.

V/c. A versenyt véglegesen feladók kötelesek a rajtszámukat levenni, és a legközelebbi rendezővel (frissítőállomás, váltóhely, záró kerékpáros) közölni a feladás tényét. Az időmérő chipet a napi célban adhatják le.

VI. KIZÁRÁS A VERSENYBŐL
VI/a. Azt a versenyzőt, aki a verseny során feltűnő felkészületlenséget mutat, a további versenyből a rendezőség bármikor kizárhatja. Minden versenyzőnek kötelessége a verseny orvosainak utasításait betartani. Annak a versenyzőnek, aki a verseny hivatalos orvosától erre felszólítást kap, a versenyt haladéktalanul be kell fejeznie. A következő napon a versenyzést kizárólag orvosi engedéllyel folytathatja. Az orvosi engedélyt a rajt előtt 30 perccel kell kérni a rajtterületen felállított egészségügyi ponton.

VI/b. A szabályokat megszegő, a teljes távot nem teljesítő versenyzőt a rendezőség azonnal kizárhatja.

VII. IDŐBÜNTETÉS
A szabályok megszegőit az alábbi büntetésekkel sújthatja a versenybíróság:

VII/a. Közlekedési szabályok megszegése:

 • vasúti átjáró tilos jelzése ellenére, illetve a versenybírói tiltás ellenére történő áthaladás: azonnali kizárás a versenyből
 • kísérőjármű behajtása tiltott területre, illetve a forgalomirányítók tiltása ellenére: 15 perces időbüntetés alkalmanként
 • kísérőjármű váltóhelyen való szabálytalan megállása, illetve a versenyzők közötti szabálytalan áthaladása: 10 perces időbüntetés alkalmanként
 • kísérőjármű út szélén történő szabálytalan parkolása esetén: 3 perces időbüntetés alkalmanként
 • kísérő kerékpáros más versenyzőt akadályoz: 10 perces időbüntetés alkalmanként
 • rajtszám szabálytalan viselése esetén: 10 perc időbüntetés alkalmanként
 • a versenyző nem a kijelölt útvonalon halad: 3 perc időbüntetés alkalmanként

VII/b. Versenyszabályok megszegése

 • a versenyző — jogtalan előny megszerzése érdekében —bárminemű közlekedési eszközön történő szállítása esetén: azonnali kizárás a versenyből
 • mozgó gépjárműből történő frissítés esetén: 15 perc alkalmanként
 • kísérőgépjármű érvényes útvonalengedély nélkül kísér és frissít: 15 perc alkalmanként
 • a versenyzőt a kísérője nem a III/a. pontnak megfelelően kíséri, illetve frissíti: 15 perc alkalmanként

VII/c. A szabálytalanságokat elkövetők, illetve érintett versenyzők büntetése elsősorban a rendezőség észlelésén alapul. Más, a versenyben résztvevő bejelentését, az erre alapuló óvást hitelt érdemlően, kétséget kizáróan kell bizonyítani. Minden bejelentést, óvást értékelünk, vizsgálunk, mely alapján meghozzuk a végleges döntést. A versenybíróság döntése megfellebbezhetetlen.

VII/d Óvást benyújtani az egyes napi versenyekre vonatkozóan a célnál található versenyirodán a verseny zárási ideje után legkésőbb fél órával lehet. Óvást az egyéni versenyző személyesen, a váltó, illetve a páros esetében a csapat vezetője nyújthat be. Az óvás díja 20.000, azaz húszezer Forint. Az óvással kapcsolatban született döntést — legkésőbb a másnapi verseny rajtja előtt 30 perccel — írásban közöljük az érintettekkel.

VII/e. A verseny egésze során a verseny szabályaira vonatkozó és egyéb felmerülő kérdésekben minden esetben a rendezőség dönt.

VII/f. A versenybíróság tagjai: Kocsis Árpád, Máth István, Tamás Krisztián, Korfanti Csaba

VIII. A CSAPATVERSENY SPECIÁLIS SZABÁLYAI (váltók, párosok)

VIII/a. A váltók versenyében a vegyes csapatok a férfiak között kerülnek értékelésre. A váltók a csapat létszámától függetlenül, együtt kerülnek értékelésre. A párosok férfi, női és vegyes kategóriában kerülnek értékelésre.

VIII/b. A váltás az időmérő dugóka átadásával a kijelölt váltóhelyen, a váltózónában történhet. Minden esetben először az időmérő pont érintésével a részidő regisztrálása történik, a váltásra ezután van lehetőség.

VIII/c. Előváltásra (a csapat soron következő tagja a hivatalosan soron következő váltóhely előtt leváltja a csapat előző emberét) minden csapatnak csak és kizárólag sérülés esetén van lehetősége. Az (elő)váltás helyére a csapattagnak a verseny többi résztvevőjét nem zavarva kell eljutnia. A leváltott versenyzőnek az előváltás helyét a verseny többi résztvevőjét nem zavarva kell elhagynia. A szabálytalanul váltó csapatot a versenyből kizárhatjuk. Az előváltást a váltóhely vezetőjének be kell jelenteni.

VIII/d. Egyéni induló legfeljebb 1 csapatnak lehet tagja. Csapattag másik csapatnak nem lehet tagja.

IX EGYÉB SZABÁLYOK, INFORMÁCIÓK

IX /a. Rajtszám, kísérők megkülönböztető jelzésének viselése
A futók a rajtszámukat, a kísérők (gépjármű, kerékpár) a nekik biztosított megkülönböztető jelzést (útvonalengedélyt) kötelesek a verseny időtartama alatt teljes terjedelmében, jól láthatóan viselni. Azon nem helyezhetnek el semmilyen feliratot, emblémát, kivéve a versenyzők rajtszámain a név részére fenntartott területen a nevet, becenevet.
A Spuri Öböl Félmaratonon „első félmaratonom” feliratú, a Spuri MaratonFüred versenyben „első maratonom” feliratú rajtszám viselésére jogosultak azok, akik először teljesítik a választott távot. A „rajtszámot” kizárólag hátul lehet viselni, rajtszám átvételekor kell a versenyirodán kérni.

IX /b. Öltöző
1. nap rajt: Siófok, Hotel Magistern, cél: Fonyód: sátrakban
2. nap rajt: Fonyód: sátrakban, cél: Szigliget: sátrakban
Spuri Öböl Félmaraton rajt: Keszthely, sátrakban, cél: Szigliget: sátrakban
3. nap rajt: Badacsony: sátrakban, cél: Balatonfüred: sátrakban
Spuri MaratonFüred: rajt: Badacsonytomaj: sátrakban, cél: Balatonfüred: sátrakban
4. nap rajt: Balatonfüred: sátrakban, cél: Siófok, Hotel Magistern

A váltóhelyeken mindennap a helyszínen felállított sátrakban.

IX /c. Ruhatár
Az egyéni indulók rajtnál leadott csomagjait a célba átszállítjuk. A csapatok maguk oldják meg a csomagok szállítását.

 • Az egyéni rajtszámok alján helyezzük el a ruhatári szalagot.
 • Ezt a szalagot a futónak kell a rajtszámról előzetesen leválasztania és a rajtcsomagban átadott biztosító tű segítségével kell a csomagon rögzíteni úgy, hogy az le ne eshessen róla.
 • A csomagot csak a versenyközpont közelében várakozó ruhatáros kocsira kell leadni.
 • A csomagot a célba érkezés után kollégáink fogják kiadni, a rajtszámnak megfelelően.
 • Útipoggyász szállítását nem vállaljuk.

A frissítőállomásokon vagy váltóhelyeken leadott ruhák a versenyirodán nyitvatartási időben átvehetők.

 

IX /d. Gyúrás
A napi teljes távot teljesítő egyéni résztvevők számára a napi célba érkezés után kb. 15 perces masszázs igénybe vételére nyílik lehetőség. Az ingyenes gyúrást a rajtszám bemutatásával lehet igénybe venni. A gyúrás igénybe vételére a napi célokban illetve a verseny hivatalos szállásain van lehetőség. Azok a futók, akik transzfert busszal utaznak, a gyúrást a szállodában tudják igénybe venni.

IX /e. Befutóérem átvétele
Az egyéni teljesítők a befutáskor kapják meg az egyedi érmüket, valamint a siófoki célban az egyéni teljesítőkről befutókép is készül.
A csapatok a befutás után a Hotel Magistern 1. emeleti konferenciatermében vehetik át az érmet, ahol csapatfotót is készítünk róluk. Annak érdekében, hogy az elkészült csapatképek a későbbiekben könnyebben azonosíthatóak legyenek, kérjük, hogy a csapat legalább egyik tagjának a rajtszáma legyen nálatok! Ennek hiányában fotó nem készül.

IX /f. Segítség, információ
A versenyre akkreditált orvosok, valamint a rendezőség tagjainak segítsége a versenytáv teljesítésének időszakában igénybe vehető telefonon is. A telefonszámok a rajtszámok hátoldalán is fel vannak tüntetve.
Orvos: +36/70/442 – 7000
BSI: +36/20/965-1966
Kérünk minden résztvevőt, hogy lehetőség szerint a napi szakaszra vigye magával mobiltelefonját!

X. FIGYELMEZTETÉS MINDEN FUTÓNAK
A sporttevékenység az összes élettani előnye mellett — nagyon kis mértékben ugyan, de — veszélyeket is jelenthet. Fontos, hogy komoly teljesítmény előtt konzultálj az orvosoddal!
Csak felkészülten vegyél részt az átlagosnál nagyobb igénybevételt jelentő sporteseményen vagy megterhelőbb edzésen!
Betegen, sérülten, lázasan, hányás vagy hasmenés után ne vegyél részt a kinézett eseményen, a soron következő edzésen!
Bármilyen szokatlan jelet érzel magadon sportolás közben, lassíts, állj meg, ha kell, kérj segítséget!
A fentiek nem függenek a sporttevékenység hosszától, egyedi, hogy kinek mi jelent komoly teljesítményt. Légy felelős önmagadért, sportolj okosan!
Az esemény során felmerülő egészségügyi problémák hatékony és gyors megoldása érdekében a RAJTSZÁM HÁTOLDALÁN TALÁLHATÓ EGÉSZSÉGÜGYI RÉSZ KITÖLTÉSE MINDENKI SZÁMÁRA ELENGEDHETETLENÜL FONTOS!